Столичният общински съвет прие бюджет от 1,9 млрд.лв. на Столичната община за 2021 г. на сесията си днес.

Приетият проект е по-голям от първоначалния вариант.

"Бюджетът на София за 2021 г. е оздравителен. Основното предизвикателство пред него е продължаващата COVID криза и необходимостта от адекватен отговор на местно равнище чрез общинския бюджет, без обаче да натоварваме гражданите и бизнеса с по-високи данъци и такси, каквито екзотични предложения имаше", заяви председателят на финансовата комисия Георги Георгиев.

Той допълни, че целта е да се продължи политиката в социалната сфера, общинското здравеопазване и подпомагане на бизнеса в кризата.

„Този бюджет не е нито оздравяващ, нито стабилизиращ. Ако съм на мястото на г-жа Йорданка Фандъкова ще го върна за доработване, защото е срам за Столична община. Този бюджет няма да събере приходната част, няма реализира разходната част и надеждите на софиянци ще се изпарят“, заяви на свой ред лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Според БСП в случая говорим за „копи-пейст“ на предходния бюджет.

Сериозни критики отправиха и от "Демократична България", както и независимият общински съветник Борис Бонев.

Трите стратегически цели на Бюджет 2021

Основният фокус на бюджета за 2021 г. е изпълнението на три стратегически цели, по които са насочени над 400 млн. лева.

Първата от тях е изграждане на транспортна инфраструктура и реконструкции в София. За нея са предвидени 140 млн. лв., които ще позволят обновяването на ключови пътни трасета и връзки. С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. „Т. Каблешков“, довършването на ул. „Филип Кутев“, Източната тангента, „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, отдавна очаквания ремонт на бул. „Първа българска армия“, както и ул. „Кукуш“, тунелите на „Люлин“ и при НДК, бул. „Скобелев“, ул. „Коперник“ и „Чепинско шосе“.

Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух.

Друг дългоочакван ремонт, който ще се реализира през 2021 г. е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. „Цар Борис Трети“ с еврофинансиране от 48 млн. лв. Обновяването ще обхване железния път от Съдебната палата до „Княжево“.

Втората цел е изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли. Предвидени са 65,7 млн. лв., които са за построяването на 45 нови сгради във всички райони на Столична община. Изключение прави само район Нови Искър, след като чисто нова модерна детска градина реши проблема с недостига на места там, посочват вносителите.

За третата цел, а именно подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града, са отделени 200 млн. лв. Тези средства ще се насочат за подмяна на стари печки, инвестиции в метро и електротранспорт, измервателни станции, системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове.

През 2021 г. са заложени 6,2 млн. лева за улично осветление, което е с 4,7 млн. лв. повече от парите за 2020 г.