По-малко от половината престъпления, извършени тази година в страната, са разкрити. Това сочат междинните резултати на МВР за периода от 1 януари до 30 септември.

Според официалната статистика от общия брой на престъпленията - малко над 63 хиляди - разкритите са под 28 хиляди. Спрямо данните най-голяма част от тях са извършени в столицата. На второ и трето място се нареждат Пловдив и Варна.

1/4 от всички кражби и грабежи в страната са станали в столицата - около 1500. Спрямо данните - половината от домовите кражби са извършени именно в София. 

Голям брой кражби са регистрирани и в Северозападна България - само в Плевен, Враца и Монтана са 364.

Как да предпазим домовете си?

От уредите за бита до плодовете и зеленчуците. През септември криминално проявени мъже влизат в дома на Михаил Михайлов и взимат със себе си всичко, което могат да изнесат.

Старите дървени врати и обикновените ключалки са сред най-предпочитаните сред крадците. Причината - според експерти в имота се влиза за по-малко от минута.

„Обикновен секретен патрон примерно, той не може да ви предпази, защото много лесно се манипулира за отключване, много лесно се чупи и става за минути влизането. Така нареченото high security - с много висока степен на сигурност. Патронът е закален със специален съединител в средата, който е против чупене, против изваждане. Трябва да се кърти вратата и то сериозно, да се дочупи и ще се чуят крадците до съседния блок“, обясни Димитър Петров, собственик на магазин за ключарски услуги.

А от полицията съветват, ако забележим непознати да се въртят около дома ни и да оглеждат веднага да подадем сигнал.

„Реално с това си поведение - минаване, оглеждане, стоене в коли, те могат да събудят някакво подозрение. Има случаи, които граждани са подавали такъв сигнал за лица със съмнително поведение. Отзовават се патрулките и при проверка установяват, че тези лица тъкмо са извършили престъпление“, заяви инсп. Росен Белишки от криминална полиция.

По данни на полицията тази година има лек ръст в домовите кражби в сравнение с 2021 г. С близо 500 пък са по-малко отколкото през 2020 година.