Две шествия с различна идеология в един и същи ден. Днес в столицата ще се проведат "София прайд" и Марш на традиционното християнско семейство.

"София прайд" ще започне в 14 ч. и ще продължи до 22 ч. Шествието ще тръгне от Паметника на съветската армия, през бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Г.С.Раковски" и ще приключи отново пред Паметника на съветската армия.

Шествието в защита на традиционното християнско семейство също е с начален час 14 ч., но пред Народения театър "Иван Вазов". От там ще мине през парковото пространство на "Градската градина" – ул. "Съборна", а в 15 ч. пред пл. "Света Неделя" ще се слее с още едно шествие и ще продължат към Моста на влюбените и НДК.

И двете шествия ще се провеждат по тротоарите или по изключение в крайна дясна лента по посока на движението, но без да се спира движението на пътни превозни средства, поясняват от Столичната община.  

Маршът за свободата и семейството и „София прайд“ са с обща дата, но с различни идеология. Организаторите и на двете събития заподозряха целенасочено противопоставяне на двете гледни точки.

За 15-а поредна година по улиците на София ще премине традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТ общността. „София прайд“ тази година ще е в подкрепа на „Киев прайд“. Част от събитията ще са с цел събиране на средства за хората в Украйна.