Над 400 000 домакинства в София на този етап не са в риск да останат на студено през зимата, но столичната „Топлофикация“ се очертава още години наред да не изпълнява екологични норми. Освен това вероятно и цената за крайните потребители ще се повиши заради цените на газа и на въглеродните квоти. Това стана ясно по време на разгорещено заседание на парламентарната енергийна комисия.

По-рано през деня Мая Манолова и групата на ИБГНИ алармираха, че не е подновено комплексното разрешително на топлинното дружество, след като от 2017 г. досега то не е направило нужното, за да осъвремени своите системи.

По време на заседанието на комисията депутатите от всички парламентарни групи бяха категорични, че до спиране на парното и топлата вода няма как да се стигне. Изпълнителният директор на ЧЕЗ предупреди, че при прекъсване на топлоподаването мрежата на енергото няма да издържи.

Ще ни дойде скъпо

Друга лоша новина дойде от председателя на КЕВР Иван Иванов –ново поскъпване на парното и топлата вода може да има от началото на новата година, ако пред следващите месеци цените на газа и въглеродните емисии на международните пазари не започнат да падат.

Той каза, че Топлофикация „София“ е поискала поскъпване на парното от септември, но има нормативни пречки това да стане.

Кой е виновен

Заседанието се превърна в размяна на обвинения между бившите управляващи и всички останали за това кой е отговорен за сегашното положение. Бившите управляващи от ГЕРБ обвиниха ековластите за това, че в твърде късен момент са обявили, че няма да допуснат дерогация и не е имало как за месец да се направят инвестиции за 190 млн. лева, а също и че не са отчетени потенциалните други замърсявания при спиране на централното отопление.

В отговор Росица Карамфилова от Изпълнителната агенция по околна среда посочи, че още в периода от 2018 г. досега „Топлофикация“ е била в нарушение и дружеството е било наясно с това, а по закон при актуализиране на решенията на ЕК агенцията е длъжна да преразгледа всички комплексни разрешителни – включително и това, което се разминава със заложените по разпоредбите нива.

Какво ще се направи

Изпълнителният директор Александър Александров подчерта, че имат план: „Това, което „Топлофикация“ има като необходимост и желание, не е безкрайна дерогация, а дерогация, която да позволи в следващите 36 месеца да изпълни плана, предписан от консултантите, наети от американското правителство“.

В тази посока беше и проекторешението, предложено от председателя на комисията Иван Хиновски (ИТН) – разрешителното се продължава за 3 години, в които топлофикацията е задължена да направи заложените мерки, а общината – да я контролира.

„На въпроса трябва ли да се притесняват софиянци, че ще трябва да се топлят и къпят тази зима с изглежда незаконно функциониращо предприятие – няма нужда да се притесняват, ще се топлят и ще се къпят с незаконно функциониращо предприятие, докато се тровят спокойно“, обобщи ситуацията Арман Бабикян от ИБГНИ.