Центърът на София днес беше свободен от коли – столицата се включи в традиционната европейската инициатива Ден без автомобили.

Вместо задръствания и оглушителен шум на клаксони, централните улици на града днес останаха тихи, а движението по тях – спокойно – пеша, с велосипед или скейтборд.

Дишахме ли по-чист въздух?

Именно автомобилите са един от основните замърсители на въздуха. Днес обаче сайтът AirSofia.info, който събира показанията от мобилните станции на граждани в София в реално време, показваше града в зелено. Това означава, че въздухът е със съдържание на фини прахови частици под нормата.

Снимка: bTV

Имаме възможност всеки индивидуално да види какво е замърсяването. Мобилната станция се поставя на балкона и човек може да види в своята среда, непосредствено до него какво е замърсяването, обясни един от основателите на сайта – Ники Лучев.

Снимка: bTV

„Замърсяването се отчита в реално време, нещо, което до ден днешен не получаваме от общински и държавни източници“, добави другият създател – Стефан Димитров.

Мечтата за по-добра градска среда включва още енергийна независимост, интегриран градски транспорт и възможности за споделено пътуване, повече електромобили и най-вече – строги мерки за колите, които замърсяват.

Снимка: bTV

Обмисля се при първоначална регистрация на автомобилите тези, които са с наднормени показатели, да не бъдат допускани изобщо до регистрация, както и възможността данъците на автомобилите да се изчисляват според това, колко замърсяват, и да се въведат стикери, които показват екологичния им клас.

Вижте повече във видеото: