Софийско село се вдигна на бунт, за да отворят детската му градина. Жителите на Войняговци и общината вадят различни списъци с чакащи за забавачка.

В модното за новите столичани село се строи мащабно. Видимо заможни собственици купуват ниви от декар за по 60 хиляди евро. Причината - селото е в рамките на София, проснато от южния склон на стара планина до околовръстното шосе на столицата.

Само едно го различава от елитните села - детската градина е заключена трета година и е оставена да се руши. Затова над двеста души събраха подписка до софийския район Нови Искър с настояването градината да бъде отворена. Протестиращите твърдят, че 20 деца в селото могат да посещават детско заведение. Имало и чакащи.

Справката на кмета на район Нови Искър Даниела Райчева обаче показва друго.

„Оказа се, че има 3 чакащи деца, останалите посещават детска градина в Световрачане, Подгумер и в съседни. Средната посещаемост е била от 7 до 10 деца. Към настоящия момент считам, че не е икономически изгодно в настоящия момент не се покриват изискванията за минимум за посещение на дете за откриване на детска градина”, коментира Райчева.

Според правилниците, минималният брой деца у нас за откриване на детска градина е 12. Жителите на селото обаче смятат, че не това е мотивът сградата да стои заключена, а частен интерес към имота.

Опасяваме се всички от това, че може би има някакви други апетити, каза Надя Александрова.

Столична община проучва възможността да предостави сградата за частна или общинска детска градина в зависимост каква е необходимостта, увери кметът на Нови Искър.

Кметът на селото, който управлява трети мандат Емил Алексиев, обеща да направи каквото може.

Заставам зад хората. Проблемът не е от днеска и вчера, а от 25-30 години, каза Алексиев и посочи, че не е обещавал детската градина да е готова за три месеца.

За bTV кметът съобщи, че в момента общината прави стойностна сметка колко би струвал ремонтът на сградата на детската градина, за да прецени изгодно ли е да се ремонтира и отвори в полза на обществения интерес или не.