Собственикът на софийска кола, в която бяха разстреляни бунтовници в Сирия, се оказа сирийски търговец. bTV откри каква е съдбата на автомобила от видеохрониките на конфликта.

В четвъртък вечер bTV показа кадри от разстрела на бунтовници, които са оказали съпротива при проверка на правителствените сили. Колата е със софийски номера. Проверка установи, че тя се води на името на Кедри Хасан.

На името на собственика на колата съвсем наскоро е регистрирана фирма в столичен апартамент. Предметът й на дейност са ресторанти и заведения за бързо обслужване.

Кедри не е в България, затова екип на bTV разговаря с брат му по телефона, тъй като отказва да застане пред камера. Двамата изнасят коли за Турция и на границата ги продават на сирийци. Свалят номерата им и тук ги бракуват. С колата от кадрите обаче купувачът ги излъгал.

„Той човека вика - другата седмица ще ги донеса, другата ще ги донеса, и тези дето вземаха колата, стана инцидента с тях. Сега трябва в КАТ да дам обяснение”, казва събеседникът.

Предните месеци търговията с български коли била изключително интензивна. И доходна.

„Там са много скъпи колите, ако тук е 2-3 хиляди лева, там е 20 хиляди долара, защото митото е много скъпо. Като стана тая война, и горната част няма власт, хората купуват и никой не ги спира”, допълва братът на Хасан.

От три седмици обаче търговията секнала. Колите трябвало да са на автовози, които излизали скъпи на търговците.

От КАТ съобщиха за bTV, че проблеми с продажбите на коли в Сирия няма. Застрахователите също не са потърпевши от този бизнес. В повечето случай се плаща само първата вноска, докато се изкарат зад граница.