Социалните партньори с остри критики към управляващите заради начина, по който искат да увеличат пенсиите. Предложението е от юли COVID добавката от 60 лева да влезе в пенсията и тя трайно да нарасне с толкова. Също така, да има ръст с още 10 на сто, обясни министърът на финансите Асен Василев.

Така, според кабинета, ще се постигне средно увеличение на пенсиите с 20%. Това се разминава с казаното дни по-рано от социалния министър в ефира на bTV, че всички пенсии ще скочат с 21,6 на сто.

И още - коалицията предлага минималната пенсия да стане 467 лева, което пък се разминава с предложенията на "Продължаваме промяната" от понеделник за размер от 450 лева.

Увеличението на тавана на пенсиите на 3400 лева се отлага за октомври.

Ивалина Краева получава минимална пенсия от 370 лева, към нея и 60 лева COVID добавка. Така, с 430 лева месечно жената казва, че оцелява все по-трудно, дори с произведеното в градината.

От юли COVID добавката става част от пенсията. Самата пенсия ще се увеличи и с още. Така минималната ще стане 467 лева или с 26% повече спрямо сега. Тъй като този ръст включва и COVID добавката, която и сега възрастните получават, реално разликата ще е 37 лева или 10%.

Синдикати и работодатели казват, че предложенията ще изкривят още повече пенсионната система. Вкарването на COVID добавката в пенсията означава, че всички ще я получат, без значение от приноса си към системата.

"С много по-голям процент ще се увеличат минималните пенсии и с много по-малък процент останалите, а обещанието октомври да се задействат мерки, които ще изправят системата, изобщо не е сигурно и остава неясно", заяви Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара.

Очаква се над 60 на сто от пенсионерите да станат с еднакви пенсии, предупреждават експертите.

"Никой няма да има интерес, нито полза да се осигурява на нещо различно от минималния осигурителен доход", отбеляза Щерьо Ножаров.

"С оглед на факта, че очевидно част от управляващите не познават пенсионно-осигурителната система, със сигурност ще има нужда от значителни корекции, които ще забавят процеса", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Законодателните промени трябва да се гласуват до 1 юли.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!