Бизнес и синдикати се обявиха против болничната реформа на министър Москов. На днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество ябълката на раздора се оказа възможността за приватизация на държавните здравни заведения.

Социалните партньори не подкрепят промените в Закона, дори след декларираното намерение на министъра да изтегли частта за приватизацията на държавните болници.

„Първо, тя не беше предложена за обществено обсъждане...Тя изненадващо беше представена. Така да се каже, последните 20 минути в Министерски съвет”, посочи Григор Димитров от БСК.

„Колкото повече отлагаме промените в българското здравеопазване, толкова повече батакът ще продължава да бъде, който е в момента”, отбеляза зам.-министър д-р Ваньо Шарков.

Петър Москов не дойде на тристранката, което ядоса синдикатите. Те дори поискаха законът да бъде изцяло изтеглен и преработен.

„Когато започна мандатът на министъра, той каза: "Да изгоним търговците от храма." И каза, че даже трябва да бъдат извадени университетските болници като регистрация по търговския закон тъй като те са гръбнакът. И виждате сега гръбнакът се предлага да бъде счупен т.е приватизация”, заяви д-р Иван Кокалов от КНСБ.

Последното решение е в ръцете на депутатите.