Кражбата на личните данни на 5 млн. граждани само по себе си е силно разгневяващо събитие, което обаче придобива трагичкомичен отенък, когато се случи на „територията" на данъчните и то в държавата България, в която от години се изливат огромни суми за т.нар електронно правителство, а огромната част от администрацията е все така аналогова.

Пробивът в сървъра на НАП и коментарите на обявилия се за извършител, че киберсигурността у нас е на ниво „Пародия" бяха посрещнати от властта с реакции, първоначално вариращи от паника до директно неприемане на действителността. Скоростното залавяне на заподозрян никак не успя да успокои потребителите в социалните мрежи, някои от които открито говорят за последиците от това всеки да може да злоупотреби с личните ти данни.

Там, където гневът и притеснението са безсилни, идва хуморът. Със здравословна доза ирония в социалните мрежи оцениха по достойнство уменията на българските правителствени „бели хакери".

Някои припомниха как други големи ценности - но културни и недвижими, бяха унищожени от бездомници, които, естествено, нямат нищо общо с инвестиционните интереси, виждащи нови билдинги там, където от десетилетия е имало достолепни сгради.

Централна роля в шегите заема финансовият министър Владислав Горанов, който пое и основната дейност по обясняването/оправдаването пред представителите на медиите вчера.

 и #НАП протекоха

И вицепремиерът с ресор „Електронно управление" Томислав Дончев не остана на заден план.

Фразата Not great, not terrible („Не е чудесно, не е и ужасно") от нашумелия сериал „Чернобил", също намери своето място в шегите от социалните мрежи.

 

Потребителите в „Туитър" се пошегуваха с решението на хакера да посочи дата на създаването на файловете именно момента, в който Тодор Живков е свален от власт. 

На фона на коментарите за грешки с машинното гласуване и рекордно дългото чакане на окончателните резултати от ЦИК след всяко провеждане на избори у нас, не е чудно, че някои, къде на шега, къде сериозно, смятат, че резултатите от местния вот вече са „наредени".

А ако се чудите колко души освен вас празнуват рождения си ден, от НАП ще ви кажат:

Снимка: Facebook