Собственикът на зимните спортни съоръжения на Витоша няма задължението те да работят. Това посочи Елен Герджиков, председател на Общинския съвет на София.

Той уточни, че общината няма механизми за контрол върху това дали работят, а в договора за приватизация няма изискване за това.

„Задълженията на купувача са съвсем елементарни – да плати цената, да запази определен брой работни места и да направи инвестиция 500 хил. лв. за първата година, която бих нарекъл смешна”, добави Герджиков и уточни, че задължението им е за запазване предмета на дейност, но не и задължение за осигуряване на услугата.

Няма клауза договорът с тях да се обяви за нищожен, каза още той.

„От 2008 г. Агенцията по приватизацията е осъществила 11 проверки по следприватизационен контрол. Изпълняват се разпоредбите - задълженията са елементарни. Със 120 хил. лв. е глобено веднъж дружеството 2009 г. за едно неизпълнение във връзка с работните места”, добави Герджиков.

Според него е непочтено е да се прехвърля отговорността за тази приватизация, защото от 50 присъствали на гласуването й са я одобрили 47.

Той се обяви за даване на възможност да се развива планината, но и да могат други потенциални инвеститори, ако искат да инвестира в съоръжения. „По никакъв начин не говорим за нова леглова база, хижи и т.н. „Витоша ски” са купили едни железа, не земя, просеки или трасета. Ако се приеме нов план за управление на Витоша или актуализиран план и след това започне процедура по устройствен план, ще могат да се разглеждат инвестиционни намерения. И само така може да има контрол и да се изисква модернизация и монтиране на нови модерни бързи и безопасни съоръжения”, поясни Герджиков.

Той е категоричен, че ако това не се случи и няма нов устройствен план, то сегашната фирма ще остане завинаги единствената фирма във Витоша.

Дори и да направим приватизационния договор по-добър, то пак ще има противоречие между устройствения план и закона за горите. Планът за управление изключва възможността да се променя предназначението на земята под лифтовете и изключва да има строителство. А законът за устройство на територията третира нови стълбове като строителство, обясни още той.

По думите му новият устройствен план категорично повтаря рестрикциите и не предвижда ново застрояване на Витоша.

Продажбата на Общинска банка е станала по ясна и прозрачна процедура, заяви той и уточни, че това дали фирмата отговаря на изискванията се произнася КЗК и БНБ.

През последните години ние направихме всичко да си върнем контрола на общината върху банката

По повод мерките за чистота на въздуха Герджиков посочи, че една от най-важните са инвестициите в градски транспорт и изграждане на столичното метро.

Повече вижте във видеото.