Собственикът на бедстващите коне в Осоговската планинаПетър Пищалов, е разпитан днес от разследващите полицаи в Кюстендил.

Той твърди, че смъртта на животните не е по негова вина, тъй като друг ги е завел в недостъпното място.

Пищалов призна, че конете са били незаконно в Осоговската планина и това е причината да не подаде сигнал към институциите, когато са изчезнали преди месец и половина. Твърди, че не той ги е отвел там.

От фондация „Четири лапи” едва днес бяха качени до бедстващите животни. Адра Христова от фондацията съобщи, че са намерили 25 коня, и млади, и по-възрастни, изключително слаби, без видими спешни медицински състояния, но изключително недохранени.

По данни на Съюза на животновъдите, в България се отглеждат между 800 и 1000 бройки от рядката порода, а основното сито дали да получават субсидии минава през Агенцията по храните.

„В случая БАБХ трябва да поемат абсолютната отговорност и ветеринарите на място. Тъй като не е възможно по този начин да се отглеждат тези коне, по този начин да съществуват и по този начин да бъдат субсидирани”, каза Пенка Христова, почетен председател на съюза на животновъдите.

Проверката на агенцията продължава. Фонд „Земеделие” не знае има ли основания да спре субсидиите на Пищалов.

„Ще видим съобразно данните дали той ще получава плащания, дали ще му бъде отказано или ще му бъдат наложени по-строги санкции”, съобщи Янислав Янчев, началник отдел Дирекция "Директни плащания", ДФ "Земеделие".

Директните плащания у нас всяка година са около 2 милиарда лева. Едва 5 – 10% от проверките обаче се правят физически на място.