Собственикът на катастрофиралия на АМ „Тракия“ автобус има издадени над 99 акта за сериозни нарушения, а наемателят на автобуса има регистрирани 4 тежки провинения в Сърбия.

Двете деца, които пострадаха най-тежко при пътния инцидент на магистралата, вече са на родна земя.

Днес те бяха транспортирани до Сърбия с медицински хеликоптери. 

Малко след 10 ч. сутринта от „Пирогов“ тръгват две линейки в посока Летище София, ескортирани от полицейски коли на МВР. На столичния Терминал 1 ги очакват два сръбски хеликоптера с реанимационни екипи на борда, които да транспортират двете деца до летището в Белград.

Тежко пострадалите момчета са на 10 и 11 години, едното със счупен таз, а другото с мозъчна травма след инцидента на АМ „Тракия“ в неделя вечер.

В 11:30 ч. хеликоптерите излитат, а час по-късно успешно се приземяват на сръбска земя.

„Състоянието на децата наистина е по-добро, не мога да кажа, че са напълно оздравели, но не са в критично състояние, ще се чувстват по-комфортно, когато са на тяхна територия. Няма опасност за живота им“, съобщи днес служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

„Това са едни тежко увредени деца вследствие на катастрофата. Всичко, което трябваше да се извърши при нас, вече е извършено – стабилизираща последна операция, стабилизиран таз, двете деца са контактни. Оттук-нататък остават грижите по зарастване на раните и възстановяване на физическото и психическото здраве на децата“, каза д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на „Пирогов“.


Състоянието на останалите пътници във фаталната вечер също остава стабилно.

„Остават 3 дечица, които са в много добро състояние в старозагорската болница. Състоянието на възрастните също е добро, човекът с ампутирания крак може би ще го задържим малко повече“, поясни д-р Асен Меджидиев.