Вoдата в язовирите е достатъчно, за да гарантира производството на електричество. Уверението е на еко-министерството, ден след скандала в парламента между депутати от БСП и енергийния министър в оставка.

Оказва се обаче, че има потърпевши от рекордната консумация на ток - собственик на развъдник твърди, че е загубил 90 тона риба при безконтролно изпускане на язовир Въча.

Собственикът разказва как в началото на януари водата в язовира намаляла критично. Той си го обяснява с изпускането на вода от язовир Въча към ВЕЦ-а в следващия в каскадата язовир Кричим.

Бизнесменът алармирал екоминистерството, НЕК и ЕСО, че нивото на водата пада под критичния минимум.

„От ЕСО ми отговориха че по-хубаво да нямало риба, отколкото да няма ток”, коментира Недялко Колаксъзов, собственик на рибно стопанство.

Най-страшно станало на 11 януари, ден след като подобрихме 20-годишен рекорд в консумацията на ток. Тогава, според Недялко, от язовира над Въча - Цанков камък дошла висока, а приливна вълна която унищожила напълно стопанството му.

Снимка: bTV

„Дойде приливна вълна от над метър ,която удари всички съоръжения и ги разби. Радвам се, че не удавихме някой човек”, казва той.

Мъжът изчислява, че е загубил над 90 тона риба, а общо щетите са за 3 млн. лв. Решен е да си търси правата по съдебен ред.

От екоминистерството потвърдиха, че са имали запитвания от НЕК за допълнителни количества вода от язовирите, включително Въча.

„Към момента, когато е поискано допълнително количество вода -министерството казва, спазвайте си графика не може да бъде отделено допълнително количество вода”, посочва Ивелина Василева - министър на околната среда и водите в оставка.

Басейновата дирекция прави проверка в края на всеки месец. Санкцията за отклонение е несравнима с щетите - от 1000 до 5000 хил. лв.