От началото на годината приходната агенция е затворила 2000 търговски обекта в цялата страна за неиздаване на касови бележки и укриване на приходи. Това води до изсветляване на бизнеса и увеличаване на оборотите с около 10 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на приходната администрация най-често нарушители на данъчните закони са ресторантите и нощните заведения. 85% от тях са хванати да укриват целия или части от оборота.

Снимка: btvnovinite.bg

В заведение в центъра на столицата данъчните установяват, че невинаги се издават касови бележки и се укрива оборот. Започват процедура по запечатването на обекта, но след няколко дни с изненада установяват, че собствениците правят опит да заобиколят закона.

„В последните дни същият персонал е преназначен в нова фирма, която продължава да оперира”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Така с днешна дата обектът е запечатан, но за клиентите е поставена табела, според която заведението е в ремонт.

Заведението ще бъде затворено за период от 2 седмици, а собственикът ще трябва да плати и глоба от 2000 лева.

Мярката, наложена от данъчните, може да се обжалва в съда. А от приходната агенция отчитат, че предстоят още проверки и вече има набелязани конкретни заведения. 

„Има още 1000 такива заведения, които системите индикират като високорискови – заведения, при които оборотите са много непропорционални на физическото местоположение на обекта, на броя на персонала, който е нает, на средните обороти, които съседни заведения отчитат”, коментира Бъчваров. 

Освен търговците, на санкция подлежат и клиентите, ако не поискат и запазят касовата си бележка, докато не напуснат търговския обект. Глобата за клиенти, които не пазят касовата си бележка, е символична –  5 лева.