Обилен снеговалеж в половин България – снегът натрупа бързо и предизвика пътен хаос на много места.

Снимка: btvnovinite.bg

В платформата „Аз, репортерът” получихме десетки сигнали за опасни пътни участъци по магистрали и главни пътища. Снегът предизвика и много катастрофи.

На магистрала „Хемус” имаше няколкочасова блокада заради аварирал камион. Опашката от автомобили беше километрична, а колите се пропускаха периодично. Причина за задръстването беше усукал се тир между тунелите „Топли дол” и „Витиня”.

30 водачи са санкционирани за навлизане на „Хемус” в нарушение на забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона, съобщиха от ОДМВР-София. Наложената санкция включва глоба в размер от 300 лева, лишаване на водача от право да управлява за срок от 1 месец и спиране на камиона от движение за срок от 3 месеца. Към 22 ч. тази вечер магистралата е проходима при тежки зимни условия.

Снимка: btvnovinite.bg

Затруднено беше движението на входа на София откъм Перник.

През деня имаше проблеми на магистрала „Люлин”. Колона от камиони се изви още по обяд на магистрала „Люлин” на изхода от София. Камионите бяха спрени, за да минат снегорините.

Получихме сигнали и за затруднения в движението по магистрала „Тракия” в района на Ихтиман. Там трафикът е усложнен и заради ремонти.

В късния следобед се образуваха километрични опашки от автомобили, заради силно заснежения участък край Вакарел. Подобна беше и ситуацията на магистрала „Хемус”, където също се образуваха огромни колони от коли и камиони.

По-рано днес, отново на „Тракия”, но край Стара Загора катастрофира камион. Оказа се, че водачът е заспал и се е забил в мантинелата. 

На магистрала „Струма” стотици попаднаха в снежен капан.

От Пътната Агенция съобщиха, че ще санкционират фирмата, отговорна за почистването.

Снимка: Ладислав Цветков

Заради снегонавявания камионите бяха отбивани от пътя край Бобошево. Много от пътищата в Кюстендилско бяха трудно проходими. Хората изляха недоволството си в социалните мрежи, публикувайки кадри на задръствания и закъсали в снега автомобили.

Снимка: Ладислав Цветков

По обяд международният път Е-79 между Монтана и Видин беше затворен за часове заради катастрофа между камион и микробус.  След удара камионът се завъртял и препречил и двете платна. До изтеглянето му шофьорите изчакваха на място, опашките от камиони от и за Видин бяха километрични.

Усложнена e обстановката и в прохода „Шипка”. Там започна да вали в късния следобед, във високите части има и мъгла.

Вали скреж, а не сняг, което допълнително затруднява движението както по южния, така и по северния склон. Температурата на въздуха е 5 градуса под нулата, което е предпоставка за образуването на заледени участъци. Желателно е шофьорите да карат на ниска предавка и да спазват препоръчителната дистанция от 70 метра, тъй като над 1000 метра надморска височина и видимостта е намалена. 4 машини обработват 28-километровия Шипченски проход.

Сериозни проблеми имаха шофьорите на пътя София – Варна край Угърчин. Заради заснеженото платно се образува километрична опашка. Стигна се и до леки катастрофи.

В София коли буксуваха навсякъде заради непочистени улици. Дори придвижването по основни булеварди беше затруднено.

Снимка: БГНЕС

Лошото време предизвика и инциденти. Тир и два автомобила се удариха на разклона край Казичане и това блокира за кратко Околовръстното.

Непочистени тротоари и закъснение в градския транспорт изненадаха пешеходците.  Общината обяви, че ползва близо 200 снегорина и прави всичко възможно, за да разчисти града. Предвидена е и техника за работа през нощта.

От пътна полиция съветват шофьорите да карат изключително внимателно и предвид усложнената метеорологична обстановка да не предприемат пътуване, ако не е крайно наложително.

Вижте и какво време ни очаква в следващите дни:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!