В неделя ни очаква студ, сняг и силен вятър. До полунощ остават предупредителните кодове за опасни явления.

В Северозападна и Северна България кодът е за значителни снеговалежи. В Североизточна, Източна и част от Южна България вятърът е силен, с пориви до 70-90 километра в час.

„Навсякъде в София обстановката е нормална. Със заповед на кмета през нощта над 142 снегорина са обработили пътищата на столицата. Пътищата на Витоша са временно затворени за обработка на пътя, тъй като има 60 см сняг и е нужно да се обезпесъчени“, обясни директорът на „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община Красимир Димитров.

Всички автомобили, които тръгват към Витоша трябва да бъдат с вериги. От Столична община казват, че към този момент градският транспорт върви по график.

Почистването на пътищата е осигурено и е в ход, заяви преди минути служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

„Над 700 машини в момента работят и почистват пътищата. Осигурени са пари за зимното поддържане“, заяви той.

В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи има виелици и навявания. Днес максималните температури ще бъдат между -4 и 1 градус. В София - около -2, 1 градус в Пловдив и 0 във Варна.

По Черноморието валежите от дъжд преминават в сняг. Заради силния вятър вълнението на морето е 4-5 бала, а максималните температури - между -1 и 3 градуса.

Днес над планините е облачно, мъгливо и вали сняг. Значителни ще са валежите в Централна Стара планина, Странджа и на места в Рило-Родопската област. Вятърът в планините е силен, а по билата - и бурен. Максимални температури - между -13 и -8 градуса.

Засега прогнозата е, че утре ще важи жълт код за температури около и под -10 градуса в Западна България, а в Източна и част от Южна - за силен вятър.

Утре валежите в Западните райони се очакват да спрат. Във вторник и сряда над Западна и Централна България облачността ще намалява. Но пак предстои понижение на минималните температури. На места във високите полета те ще са до -14, -15 градуса.

Към четвъртък и петък вероятността за валежи е малка. Тогава изгледите са и за слабо повишение на дневните температури.