Предупредителен жълт код заради снеговалежи е обявен за неделния 30 ноември във всички области в Северна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. В тези области ще вали сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до 10 см. За останалите 14 области е обявен зелен код.

В Северна България в повечето места ще се образува снежна покривка около 5-10 см.

Снимка: bTV

Над страната ще бъде облачно и постепенно ще застудява. Сняг ще вали през деня из цяла Северна България. Преваляванията над Южна България ще са от дъжд, но още около обяд в югоизточните райони ще се примесват със сняг.

Вятърът през денонощието в по-голямата част от страната ще е слаб, но в източните й райони ще бъде умерен от север-североизток. Минималните температури ще бъдат между -2° и 3°. Максималните температури в Северна България ще бъдат около -2°-0°, а в Южна България между 3° и 8°.

В планините ще е облачно и мъгливо и ще превалява сняг. Вятърът по билата ще е умерен от запад. Дневната температура на 1200 м н.в. ще бъде около 5°, на 2000 м около 0°, но по северните склонове на Стара планина ще бъдат по-ниски.

По Черноморието ще е облачно, с предимно слаби превалявания, по северното от сняг, по южното от дъжд, но е възможно по-късно през деня да се примесва със сняг. Вятърът ще е умерен от север-североизток.