Обилните снеговалежи от уикенда доведе до блокиране на пътища и скъсани далекопроводи, което остави без ток хората в някои населени места.

Най-критично е в Североизточна България – навявания блокираха трафика. В Шуменско са непроходими всички общински пътища. Натоварен ден имаха спасителните екипи – те са се отзовали на около 30 сигнала за закъсали в преспите автомобили.

Близо 40 машини почистват републиканските пътища и в Добрич, но заради силния вятър минути след като са минали, пътят изчезваше.

От днес до сряда училищата в почти цялата Добричка област остават затворени. Местните власти препоръчват на гражданите да се въздържат от пътувания, докато ситуацията не се нормализира.

В Североизточна България – досега е възстановено електроподаването за 120 хиляди клиенти, в над 400 населени места. Без ток остават 177 селища с 27 хиляди клиенти. Най-много хора без ток.

Снимка: bTV

В Югоизточна България – EVN България обещава да осигури генератори, там където е невъзможно към момента да се възстанови електроподаването. 24 села са с нарушено захранване. Те са главно в област Пловдив и Пазарджик. В Западна България без ток остават 40 населени места. Във Врачанско заради аварирал електропровод тази сутрин без захранване останаха десетки села. Снежната обстановка затвори училищата в община Бяла Слатина и Мездра.

Хиляди стояха без ток и в област Монтана. Два аварирали през нощта далекопровода прекъснаха електричеството в девет села на община Монтана, а заради скъсани жици толкова са и община Бойчиновци. В село Кобиляк има и прекършени стълбове. В осем без двайсет паднаха стълбовете.

Кметът на общината твърди, че комуникацията му с електроразпределителното дружество е трудна дори и на денонощната ВИП линия.

От ЧЕЗ уверяват, че използват целия си наличен ресурс и до обяд са възстановили тока на 153 000 абонати в Западна България.

В Смолянско остава частично бедствено положение в 4 села. Сред тях е и Киселчово – пътят до него е затворен заради свлачища. Кметът на Могилица лично кара хляб за местното население. След свлачището ги поема Недко Кокаров с личния си джип. Хората нямат никаква комуникация със света, казват, стационарните телефони не работят, а мобилните нямат обхват.

Около 100 снегорина почистват София. Работният ден за много шофьори започна с изпитание – да изкарат автомобилите си от снега. Придвижването за пешеходците в столицата също е истинско предизвикателство.

И ако централните булеварди в София и тротоари се чистят до асфалт, то улиците в крайните квартали остават трудно проходими. Много хора избират да вървят по улицата вместо по тротоара, защото придвижването е по-лесно, но пък и по-опасно. Колкото повече се отдалечавате от центъра на София, толкова по-сложна става обстановката. В село Бистрица например някои от улиците са непроходими за леки автомобили.

400 хиляди лева за предишния снеговалеж са наложените санкции за непочистени спирки.

Студ, сняг и виелици и в съседна Румъния. В Югоизточната част на страната пътищата са трудно проходими. Черноморските пристанища са затворени. В Южна Румъния – стотици малки населени места са без ток. В столицата, както и в 7 други области на страната децата са в дървена ваканция.Ситуацията в страната се очаква да остане критична до четвъртък. Температурите могат да паднат до минус 20 градуса.

Снимка: bTV

Снежна стихия застигна и европейската част на Турция. От и до Истанбул са отменени близо 500 полета.

Снимка: bTV