Частично бедствено положение, затворени пътища, десетки спасителни операции за вадене на заседнали автомобили и опасения за нови снеговалежи – такава е обстановката в страната на втория истински зимен ден у нас за 2018 г.

В община Сливо поле е обявено частично бедствено положение. В Русенско са затворени всички пътища, освен този за Бяла, където се допускат само автомобили до 12 тона. Пожарна е вадила през нощта автобус с 60 работници от военния завод „Дунарит”, както и хората от две закъсали линейки.

В Плевенско военни часове наред са разчиствали пътни участъци и са спасявали бедстващи хора, сред които и чужд гражданин. Те са били вадени от автомобили, заседнали в огромни преспи в района на селата Лозица, Любеново и Въбел.

Снимка: bTV

Пътят Шумен – Разград остава затворен за движение за всички моторни превозни средства. На Североизток няма бедстващи граждани, но поне едно населено място е без ток. След тежката нощ пътнопочистващите фирми успяха да отворят направленията към Силистра и към Варна през автомагистрала „Хемус”.

Спасителните екипи през нощта са помогнали на шест закъсали в снега коли.

Снежната покривка в Шуменско е 21 сантиметра, но поради вятъра и ниските температури властите предупреждават шофьорите да тръгват на път само ако е необходимо и с добре подготвени автомобили. Заради ниските температури и трудност придвижване по междуселищните пътища почти всички учебни заведения в Шуменско са разпуснати в двудневна ваканция.

Добрич е под снежна блокада. Всички пътища в областта с изключение на този за Варна са затворени.

Втори ден пристигащите и заминаващите полети от летището във Варна са отменени.

На юг движението по АМ „Тракия” до Бургас беше възстановено. Експериментално поставената стена от кипариси не опази платното от навяванията.

Снимка: bTV

Ситуацията в области Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали е нормална при зимни условия. С изместването на снеговалежите на изток усложнена остава ситуацията с електрозахранването за села в области Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, съобщиха от „Електроразпределение Юг”.

В област Стара Загора 20 села имат нарушено електрозахранване – основно в района на Раднево. В област Сливен засегнати са 11 села, колкото и в област Ямбол. В област Бургас 20 села цялостно или частично имат прекъсвания в електроснабдяването, основно в планинските части на областта.

Какво е положението във вашия регион? Изпращайте ни снимки и видео на платформата "Аз, репортерът"!