Снегът вече трупа на много места в страната и пътната обстановка започва да се усложнява. Засега вали основно в западна България, но постепенно през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят.

Ще се усилва и северният вятър, който ще е с бурни пориви – до около и над 100 км/ч в северна и източна България и именно затова там кодът за следващото денонощие е оранжев.

Снимка: bTV

В югоизточните райони отначало ще завали дъжд, който чак утре ще премине в сняг и в Югоизточна България, освен за бурен вятър, има предупреждение и за поледици. До около и над 25 см покривка се очаква да натрупа.

Снежни виелици, навявания и силно усложнени пътни обстановки – това са очакванията за следващото денонощие.

През почивните дни снеговете ще отслабнат, но температурите рязко ще паднат. Прогнозите са за минус 20 градуса сутринта и около минус 10 градуса през деня, в комбинация с все още силните северни ветрове.

Властите съветват да не се пътува между 5 и 7 януари.

От ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) отчитат нормална ситуация по пътищата в момента. Засега няма затворени пътища. Магистрали и по-малки пътища ще бъдат затваряни, само при необходимост, обяви инж. Денислав Пейчев.