Смолянска област остава в частично бедственото положение след проливните дъждове, паднали през последното денонощие. Без ток са десетки населени места, активизирали са се множество свлачища.

Бедствено положение обявиха общините Смолян, Девин, Неделино и Рудозев, а частично бедствено – Мадан и Борино, стана ясно на заседанието на областния кризисен щаб по бедствия и аварии, свикан от областният управител Стефан Сабрутев.

През цялата нощ аварийни екипи са се отзовавали на сигнали за паднали дървета по пътищата на територията на област Смолян. Заради свличания и компрометирани участъци от повишените нива на реките е затруднено е движението по пътищата Смолян-Девин, Девин-Кричим, Девин-Доспат - в района на с. Грохото , Тешел-Ягодина, Смолян-Чепеларе.

В община Смолян няма достъп до селата Мугла, Киселчово, Кремене, Сивино, Чеплят. Кметството в Горна Арда е наводнено. Скъсани водопроводи има в селата Стойките и Широка лъка. 

След 18 часа проливен дъжд река Върбица в Златоград излиза от коритото си, а близкият язовир започва да прелива.

„В най-ниската част на града реално погледнато бяха застрашени от наводнение, ние имахме готовност да ги евакуираме“, казва Елмира Пехливанова – зам.-кмет на община Златоград.
 
Под вода са и търговски площи. Стихията новодни пътища и активира срутища и свлачища в Неделино.
 
Десетки села останаха и без ток. Река Неделинска погълна 3 камиона, след като придошлата вода срути част от паркинг.
 
През целия ден аварийни екипи отстраняваха щетите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!