Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където вчера паднаха обилни дъждове със силна градушка, в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин. В различна степен са унищожени овощни и семейни градини, съобщиха от агенцията.

Осигурена е противоградова защита с ракетен способ в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково, и село Тъжа, а със самолетен способ - в Северна Централна и Североизточна България, допълват от пресцентъра на агенцията. 

Със своите седем метеорологични радара ИАБГ следи метеорологичната обстановка над цялата страна. Тази седмица над България и съседните страни се наблюдават силни, неустойчиви и бързоразвиващи се метеорологични процеси, които на много места водят до силни градушки, информират от агенцията.  

На 28 май т.г. в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е налагало извършването на засев на облачни клетки, уточняват от ИАБГ.

Агенцията напомня, че всички земеделски стопани имат възможност да подават заявления за пропаднали площи в областните служби по земеделие. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник, 30 май.