Едва при 2% от абонатите на „Топлофикация” – София е регистрирано 200-процентно увеличение на декемврийски сметки за парно, сочат предварителните данни на дружеството.

Половината клиенти на столичната „Топлофикация” – около 206 955 души трябва да плащат средно по 21% повече в сравнение с предишния декември, съобщи изпълнителният директор на компанията Стоян Цветанов.

Такова бе прогнозираното увеличение, за което от дружеството предупредиха в началото на януари преди гражданите да получат сметките си.

12% от увеличението се дължи на разлика в цената на услугата, а 8% - на „времевия фактор”, защото декември 2012 г. бил най-студеният през последните 15 г.

Увеличение с до 30% се отчита при близо 15% от абонатите, а при 10 на сто – с до 40%, показват още данните на „Топлофикация”. За периода завишена консумация на топлинните услуги с над 50% е отчетена в 769 сгради в столицата от общо 13 500.

Излязоха и първите междинни данни от спешната ревизия на декемврийски сметки за парно, която разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова. От Столичната Топлофикация обявиха, че до момента офицално e потвърдено за сгрешени сметки по вина на топлинния счетоводител само в един блок.
Фактурите ще бъдат поправени със следващите сметки, а фирмата за топлинно счетоводство ще отнесе глоба от 500 лева.

Официално сбъркани са сметките само на един блок. Блок 348 от Младост, който показахме миналата седмица в bTV Новините. Ревизията продължава до края на месеца. Данните до момента показват, че 48 на сто от абонатите наистина имат сметки с много по-голямо от смятаното за допустимо увеличение на декемврийските сметки за парно през 2012-та спрямо същия месец на 2011-та от 21%. И докато чакаме официалното заключение на монополиста колко още сбъркани сметки може да се появят, проверих конкретни сигнали на зрители с огромни сметки. И оказа се, че в тези случи, вината не е в Топлофикаци, нито в топлинните счетоводители, а в съседите на тези ощетени семейства.

Петя Дочевска сама потърси bTV, за да обясни как Топлофикация иска от нея 193 лева, заради некоректни съседи. Оказва се че масово в блока на Дочевска много от семействата са подали молби във фирмата за топлинно счетоводство за намаляване на прогнозния си дял за отопление.

„Тоест те реално казват че не ползват тази енергия, не се отопляват и разликата отива при тези, които не са подали такива молби”, обясни Дочевска.

Така следващите месеци тя ще плаща топлината, която са потребили нейни съседи до лятото, когато дойде изравнителната сметка. „Но през този период, ако нямам възможност да плащам на мен ми текат лихви, а накрая с изравнителната сметка тези лихви няма да ми бъдат приспаднати”, допълни тя.

Това е начинът българина през зимата да не плаща големи сметки и да се отоплява безлихвено на гърба на съседите признават топлинни счетоводители. Прави се масово.

„В това заявление се изисква подпис на домоуправителя и на упълномощено лице, но ние не можем да проследим това ли е подписът, а когато присъства такъв, приемаме заявлението за вярно и намаляваме прогнозния дял. Хората се "изхитриха" и усвоиха това поведение и така плащат по-малки суми. Не може докато не се промени това да не приемаме такива заявления”, обясни Ася Ангелова от Асоциацията на фирмите за топлинно счетводство.

Потърпевшата Петя Дочевска допълни, че не може да знаеш че в този апартамент живеят 7 души и да декларират, че ползват само един кубик вода.

Директорът на Топлофикация също смята, че намаляването на прогнозния дял трябва да бъде забранено. Пред камера попитахме Стоян Цветанов ще лобира ли пред общинските съветници да се обяви безлихвена ваканция за абонатите, които не искат да плащат високи сметки заради нереално ниското потребление на техни съседи. „Съглъсете се, но ако дойде финансова ревизия аз ще нося отговорност за това решение”, каза той.

Общинските съветници обявиха, че до края на месеца очакват Топлофикация да излезе с конкретни предложения, как кризата с високите сметки може да приключи.

Както според Топлофикация, така и според топлинните счетоводители, проблемът с много високите и за парно, заради некоректни съседи няма да го има, ако се забрани абонатите сами да намаляват прогнозните си дялове.

Счетоводителите настояват и за незабавна промяна в закона абонатите с парно да се отчитат всеки месец. Така няма да има прогнозни сметки, а ще се плаща толкова, колкото са отчели топломерите и уредите за дялово разпределение. Засега само в един град - Плевен, уредите се отчитат всеки месец. В останалите градове на страната това се прави само ако абонатите са поискали това изрично и то ако имат уреди за дистанционен радио отчет.