Отровен пушек обгазява системно русенското село Стърмен. Неизвестни палят сметището, което се намира в непосредствена близост до населеното място. Проблемът на жителите на Стърмен продължава вече няколко години.

Депото за отпадъци край селото събира боклука на няколко населени места, включително и остатъци от производството на латекс на завод в град Бяла. Когато сметището се запали, в Стърмен едва се диша, особено в летните жеги.

Никой не взема мерки за ликвидиране на екологичното замърсяване, което тормози хората от години. Жителите на селото са подали сигнали до регионалната екоинспекция, откъдето са извършили няколко пъти проверки.

Отговорността за стопанисването на сметището е на община Бяла, която през миналата година е била санкционирана от екоинспекцията с 10 000 лв. Административният съд в Русе обаче е отменил решението с мотива, че нарушението не е доказано.

Беленската община има проект за ново регионално депо за неопасни отпадъци, но кога ще започне изграждането му не е ясно. Докато чакат това да се случи, хората от Стърмен настояват сметището да има денонощна охрана, която да не позволява палежите.