Оставките на цялото ръководство на Български пощи, поиска вицепремиерът Калина Константинова.

На извънреден брифинг тя заяви, че през последните 6 години изпълнителният директор на дружеството и Съветът на директорите са отчели "главомайни загуби".

Като целенасочено фалиране на Български пощи – така определи вицепремиерът Калина Константинова управлението на ръководството на дружеството през последните години.

По нейни думи загубите само през 2021 г. са на стойност 13 милиона лева. А се е очаквало да има печалби за 100 000 лева. На този фон все още пощите не са се справили с хакерската атака.

Снимка: Ладислав Цветков

„Български пощи" системно и последователно са водени към фалит през последните 6 години, както  от ръководството им, така и от предишните екипи на финансовото министерство, смята вицепремиерът Калина Константинова.

„Това управление не бива и няма да вземе нито едно решение повече. Министерство на финансите на ГЕРБ системно е недофинансирало български пощи. За  разходи, направени 2018 и 2019 държавата недофинансира с над 36 млн лева“, каза Константинова. 

От пресцентъра на Български пощи отказаха коментар. От ГЕРБ отговориха: 

„Държавата няма задължения да финансира цялостно „Български пощи", с изключение на три конкретни дейности - договора за Универсалната пощенска услуга, разпространението на печата и изплащането на пенсиите. Тези задължения са били изпълнявани стриктно и регулярно. Време е управляващите да спрат да се  оправдават за политическата си немощ с опозицията!“.

Снимка: Ладислав Цветков

Все още не са отстранени щетите от хакерската атака. По данни на киберспециалисти тя е внимателно планирана. На 4 април са проникнали в мрежата, ден по-късно са извършили тестове. Така на 16-ти е започнал процесът по криптиране на данни.  

„Съществува риск от изтичането на данни,  за такова все още няма следи. Реакцията не е била светкавична и криптовирусът нанася сериозни щети“, заяви Васил Величков, ИТ експерт и съветник на вицепремиера.

„Самите „Български пощи“ отказаха помощ с мотива, че те сами ще се оправят. От началото на войната голямо количество инструменти на кибератаки се предоставят свободно в интернет платформи с инструкции за използването им“, каза Пламен Дончев, председател на ДАНС.

Експертите  не изключват и руска намеса. Подобни атаки са извършени и във френските и холандските пощи през последните два месеца.  

„Има рязко изразен подпис на руската федерация. Софтуерът, който е старичък – „Делфи“, се използва на 90 % от Русия“, заяви Васил Величков.   

„В последните няколко седмици наблюдаваме ръст на атаките в редица други институции. Част от държавните институции бяха обект на атаки. Но за щастие, те не успяха да направят такива щети“, каза министърът на електронното управление Божидар Божанов.

В следващите седмици се очаква преиснталирането на всички над 6000 компютри на "Български пощи".

Оттам съобщиха, че е възстановено е плащането на ток към ЕВН в 360 от 543 локации.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!