Прокуратурата поиска имунитета на кандидат-депутата от коалицията „Реформаторски блок – Глас народен” д-р Валентин Павлов, който е стоматолог, за да бъде разследван по дело за лекарска грешка, довела до смъртта на 14-годишно момче.

По-късно през деня Павлов, който води избирателна листа на своята формация в Перник, съобщи, че сам ще поиска от ЦИК да свали имунитета му.

Според прокуратурата смъртта младия пациент е можело да бъде предотвратена.

Младежът е трябвало да претърпи операция за премахване на киста на долната челюст. Поставена му е пълна упойка, след която обаче той така и не се е събудил. Починал е три часа по-късно.

Според изнесените данни не е имало необходимост от медицинска гледна точка детето да бъде поставяно под пълна упойка, като решението за това е взето от д-р Павлов и майката на момчето.

Стоматологът не се е консултирал с педиатър и не са направени изследвания.

Според прокуратурата пълната упойка е отключила рядко генетично заболяване. В листовката на препарата е включено предупреждение, че е възможно да се случи.

Фаталният край е могъл да бъде избегнат, ако навреме е бил поставен антидот и е била извикана Спешна помощ, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите на д-р Павлов обаче въпросният антидот не е разрешен за употреба в доболничната помощ. При такъв тип генетично заболяване, какъвто и антидот да се постави, краят не е ясен, посочи той.

Според експерти при 90% от случаите краят би бил фатален.

Разследването започва три месеца след смъртта по сигнал на бащата.

Според експертизата смъртта на 14-годишното момче е можело да бъде предотвратена при адекватност на медицинския екип, правилно приложение на антидота и бързото изпращане на детето в „Пирогов“.

Налице са поредица от грешки, допуснати от трима лекари, посочиха от прокуратурата и уточниха, че под отговорност ще бъдат подведени още съпругата на д-р Павлов, както и анестезиоложката д-р Филипова.