Служителите от РЗИ от цялата страна излязоха на протест. Те настояват за увеличение на работните заплати. През целия ден работещи в здравните инспекции ще носят и протестни ленти. Акции на недоволство се проведоха по обяд в няколко града. 

Основните искания на здравните работници са за 20% увеличение на основните трудови възнаграждения. 

Точно в 12 ч. служители на Столичната здравна инспекция излязоха на протест, за да изразят солидарност с искането на колегите си от цялата страна за по-справедливи заплати.

Заради ниското заплащане има недостиг на кадри в системата, напомниха от протеста в Ямбол. Недоволство имаше и в Добрич.

"Аз съм главен инспектор, с 23 години стаж и вземам 1163 лева. Имам три висши образования, за да стигна до главен инспектор и да ви кажа честно това ми е много обидно, че съм с такава заплата", заяви Дияна Йорданова, главен инспектор в РЗИ-Добрич.

Според здравния министър протестът е основателен, но проблемът не може да бъде решен без действащ парламент. Ще се търсят възможности все пак служителите да бъдат компенсирани по някакъв начин, обеща още министър Асен Меджидиев.