Със 150 лева ще бъдат увеличени заплатите на служителите в Столичния градски транспорт от 1 март. Те ще получат и второ увеличение – със същата сума, но от 1 септември. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след среща на ръководството на общината със синдикатите.

“Надяваме се, че с направата на нов бюджет ще има подкрепа и за по-голямо увеличение. В рамките на последните четири години последователно увеличавахме заплатите на работещите в градския транспорт, така че се надявам те да го помнят и оценят. Даваме си сметка, че им е трудно - ценим изключително много нашите шофьори, разбираме техните искания, но това можем да направим засега”, коментира Йорданка Фандъкова.

Заместник-кметът по транспорта Дончо Барбалов обясни, че на годишна база двете увеличения ще струват на общинския бюджет около 32 млн. лв.

“Разбира се, хората искат и заслужават повече и ние ще продължаваме да работим за тях, надяваме се с новите национален и общински бюджет да договорим и по-голямо увеличение”, коментира Екатерина Йорданова, председател на транспортните синдикати.

По-рано служители на градския транспорт се събраха пред Столична община с искане за 30% увеличение на заплатите.

Това, че в градския транспорт вземат заплати от 2000 лева, се отнасяло само за шофьорите, но не и за работещите в подръжката, уточниха протестиращите.

"Заплатите са 1000 лева щат, върху който се получава един процент на прослужено време и въз основа на това седят повече хора застаряващи", коментира служител.

Кристиян е гумаджия и последното увеличение на заплатата му е с 10 процента през април миналата година.

"Ние всички заслужаваме да ни се вдигнат трудовите възнаграждения и труда, който полагаме в дружеството "Столичен автотранспорт", да не е напразен", заяви той.

Синдикални лилери дойдоха в общината, за да преговарят за увеличение на възнагражденията.