Служители на "ТЕЦ Марица 3" - Димитровград, протестираха в столицата срещу спирането на централата на 21 април. Част от тях се срещнаха с екоминистъра, но до съгласие не се стигна. Протестът започна пред министерството на околната среда и водите с надписи "Искаме работа" и "Зелена мафия". 

В топлоцентралата работят 250 души. Решението на регионалната екоинспекция през април дойде заради нарушения на Закона за опазване на околната среда и повишени нива на серен диоксид в региона. Миналия четвъртък инспекцията отвори отново теца, а веднага след това министърът я затвори пак.

Днес Борислав Сандов прие трима от протестиращите, които излязоха разочаровани. Той каза, че предписанията на екоинспекцията не са изпълнени.

 

„Ако взема решение предприятието да заработи, аз ставам нарушител. Имаме осъдително решение на Съда на ЕС в Люксембург, с което България е осъдена за наднормени нива и системно замърсяване със серен диоксид. Затова аз, изпълнявайки своите задължения, не мога по никакъв начин да допусна предприятието да оперира в момента“, категоричен беше министърът.

Протестът продължи пред МС и НС и спря временно движението.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!