Служители на Националната агенция по приходите (НАП) излизат на протест в София. Причината са планираните масови съкращения в системата.

Данъчните ще направят шествие от столичната териториална дирекция на НАП до централното управление с искане за лична среща с изпълнителния директор Галя Димитрова.

Съкращенията предвиждат звеното „Оперативни проверки” да бъде закрито, а договорите на всички близо 300 служители, работещи в него, да бъдат прекратени от 1 май.

Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители от същото звено по обвинение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци.

Това не е най-масовото освобождаване на работници и не е причинно свързано с последните задържани служители. По оптимизиране на работата на звеното оперативен контрол се работи повече от година, каза в предаването „Тази сутрин” Росен Бъчваров, говорител на НАП. По важният въпрос е какво се случва и защо, добави той.

Според него причините са, че има доста сериозен корупционен риск, че има много възможност за подобрение и в момента другото звено – „Фискален контрол” – което извършва проверки, показва по-добра ефективност.

В причините за уволненията бяха посочени задържаните колеги, не и други неща, каза Владимир Дамянов, служител на НАП от оперативен контрол. „Не мисля, че корупционният риск е толкова голям и ако има такъв, началниците на тази отдели и дирекции би трябвало да са запознати. Резултатите от всички проверки се качват в информационната система”, коментира още Дамянов.

Всички от фискален контрол са обучавани от тези, които ще бъдат уволнени, това е нова структура, обяви Николай Наков от синдикатите на данъчните. Според него звеното в оперативен контрол организацията е много по-добра и проверките може да са много по-обхватни.