Служители и работници на „Автомагистрали – Черно море“ блокираха движението на АМ „Хемус“ в района на пътен възел „Белокопитово“.

Снимка: Красимир Кънчев

Протестът е заради неизплатените от страна на държавата 27,6 млн. лв. за извършен миналата година ремонт на магистрала “Тракия”.

Шуменската фирма има да получава 27 644 902 лева с ДДС, което доведе до стартиране на процедура по масово съкращение на 70% от персонала.

Стефан от осем месеца работи в "Автомагистрали Черно море" – Шумен, точно от толкова фирмата очаква да получи 27,6 милиона лева за извършен ремонт на магистрала "Тракия". Вече втори месец младият мъж и колегите му са без заплати.

"Откакто съм влязъл във фирмата се срещам с негативите покрай цялата тази история и не съм се отказал, нямам намерения да бягам в чужбина, искам да си се справя тука в България и ще помогна на фирмата", казва Стефан.

"Нас това ни демотивира, защото не може да си получим заплатите за нещо изработено преди една година. Вече тези пари, които са били тогава, вече не са същите пари, понеже инфлацията вече ги е изяла тотално", казва синдикалният лидер 

Според регионалното министерство трябва в спешен порядък да се разплати половината от сумата. Среща с юристите по темата ще се проведе във вторник.

"И се извинявам на фирмите за забавянето, но това не са дължими средства. Тоест по силата на договорите до 30 юни не се дължат плащания. Но предвид напрежението в сектора решихме да действаме", каза регионалният министър Гроздан Караджов.

"Автомагистрали-Черно море" е в тежко финансово състояние и в процедура по съкращаване на над 500 работници, всички обаче са категорични, че протестите им ще продължат докато дължимите пари не бъдат осигурени. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!