Служебният премиер Огнян Герджиков смени още седем областни управители, стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет. С постовете си се разделят губернаторите на Видин, Габрово, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен и Перник.

Преди седмица бяха сменени половината областни управители.

Тяхната смяна се е наложила след „проучвания по няколко линии“ и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори“. Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, каза премиерът пред bTV.

Причината за днешните промените е различна.

„Министър-председателят нямаше намерение да прави повече промени в областните управи. През последната седмица в Министерския съвет обаче започнаха да постъпват молби за неплатен отпуск от страна на областни управители, поради желанието им да се включат в партийните листи на предстоящите парламентарни избори", обясни говорителят на кабинета Ирина Белчева.

По думите ѝ това би поставило под въпрос честността и прозрачността на проведените избори в тези области.

„Ето защо ще има седем смени на областни управители. Няма как да има честни избори, ако областният управител е в листата на някоя от партиите”, каза още тя.

Заедно с тези промени Министерският съвет прие от следващото заседание на него да присъстват и по двама от областните управители, тъй като тяхната работа е много важна за организацията на изборите.

Те ще се канят на ротационен принцип и ще се срещат с кабинета, за да обсъдят хода на подготовката за вота, а също така да информират каква е ситуацията в областта, за която отговарят.

Вижте още във видеото:

В Стара Загора постът се заема от проф. Веска Шошева. Тя е дългогодишен университетски преподавател, експерт към Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет, квалифициран медиатор на Министерството на правосъдието. Завършила е педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”, като има специализации по организацията и управлението на образованието и специална педагогика.

Начело на областната управа в Перник застава Васил Михайлов. В момента той е в частния сектор. През 2014 г. е бил финансов контрольор в Областната управа, а от 2004 г. до 2007 г. – зам. -председател на Общинския съвет в Перник. Завършил е УНСС със специалност „Икономика и управление на търговията”, има специализация по маркетинг и реклама във Висшето търговско училище в Лайпциг, Германия.

Областен управител на Видин става Огнян Михайлов, който от 2015 г. досега работи в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. Бил е ръководител управление „Сигурност” в Енергийния системен оператор и ръководител отдел „Сигурност и класифицирана информация” в „Булгаргаз” ЕАД. Завършил е Академията на МВР, специалност „Управление на обществения ред и сигурност на Република България”.

Иванка Баева и Златко Митрев са назначени за областни управители съответно на Габрово и на Пазарджик. И двамата са адвокати. Завършили са право в СУ „Св. Климент Охридски”, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Областната управа в Плевен поема Марио Тодоров, който към момента е инспектор охрана и ППО в „Рафинерия Плама” АД. Завършил е Военния университет във Велико Търново.

За временно изпълняващ длъжността областен управител на Смолян до определяне на титуляр е назначен Момчил Караиванов. Той е магистър по автоматика и системотехника от Техническия университет в София. Има магистратура и от ВСУ „Черноризец Храбър” по стопанско управление и управление на международни проекти. Към момента е директор на дирекция в Областната администрация в Смолян.