Ръст на пенсиите със 17%, това ще е едно от предложенията на служебния кабинет към следващото правителство.

Разчетите, които се готвят в момента, включват и варианти, при които се увеличава и максималният осигурителен доход.

През последните седмици отново се повдигна дискусията как да се преизчислят пенсиите. Донякъде заради 50-те лева бонус, които получават възрастните и разговорът как да станат постоянна част от дохода им. Социалното министерство и НОИ смятат различни варианти за преизчисление на пенсиите, които да оставят на следващата власт.

Първият вариант е да се преизчислят с дохода от 2018 г. или 2019 г. За него ще трябват 3 млрд. лв. годишно.

Вторият вариант е преизчисляването да стане като се вдигне коефициентът за година стаж, който участва в пенсионната формула. Сега той е 1,2, предложението е да стане 1,35.

Според служебния социален министър Глъб Донев вторият вариант е по-справедлив, а и по-евтин за бюджета.

„Вариантът, който аз чисто експертно ще подкрепя, и ще настоявам за него, е този, който ще обхване всички български пенсионери“, коментира Донев.
В предложенията на служебното правителство има и варианти, в които се вдига и максималният осигурителен доход. Сега той е 3000 лв., предлага се да скочи на 3300 или 3600.

От Българската асоциация на софтуерните компании са против.

„Ние софтуерните компании, тълкуваме увеличението на максималния осигурителен доход като наказателна акция срещу младите образовани и висококвалифицирани специалисти“, обяви Красимир Стоянов, член на УС на БАСКОМ.

Дали предложенията ще бъдат внесени в новия парламент и дали той ще бъдат одобрени засега е под въпрос.