Минималната заплата у нас да стане 770 лева от януари, предлага служебният кабинет. Това става ясно от проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.

В него е записано, че от 1 януари се определя нов размер на заплатата - 770 лева. Съответно и минималната ставка за един работен час – 4,66 лева.

В мотивите си за увеличението кабинетът пише: "При определянето на размер от 770 лв. на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г., са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси."

Припомняме ви, че вчера депутатите одобриха на първо четене механизъм за определяне на минималната работна заплата у нас - 50% от средната за последните 12 месеца. Така размерът й за 2023 г. трябва да е 850 лева. В момента минималната работна заплата е 710 лв. 

Предвиденият скок беше със 140 лева, а всички групи в парламента бяха "за".

Малко по-късно работодателските организации реагираха срещу гласувания скок на минималната заплата и предлагания ръст на тавана на осигуровките.

По думите им подобно увеличение на разходите на работодателите ще ограничи възможностите за инвестиции на фирмите и ще увеличи и сивия сектор. Според тях политиците грешно четат евродирективата за минималната заплата, където никъде не е посочено, че трябва да е равна на 50% от средната за страната.