Министерският съвет взе решение, с което сериозно променя начина на финансиране на АМ "Хемус". То засяга милионите, които бяха предоставени за строителството на аутобана, но от правителството твърдят, че проектът ще бъде реализиран в срок.

С решението се обезпечава финансов ресурс в размер на 81 157 840 лева на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистрала „Хемус“ до края на 2021 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Доизграждането на деветте участъка на АМ „Хемус“ ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове, като средствата за строителството през следващите години ще бъдат осигурени с тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

Същевременно средствата в размер на 490 779 500 лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от COVID – 19.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

"Става дума за едни пари, които търсим, за да заплатим положен асфалт – работа, извършена от нашите строителни компании на обща стойност от 600 млн. лв. Това става с ПМС, защото бюджетът не може да се ангажира с по-сложни трансформации", обясни строителният министър Виолета Комитова.

Тя обаче призна, че не е чела текста на прессъобщението.

От решението на кабинета се разбира още, че доизграждането на деветте участъка на АМ "Хемус" ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове.

Последва остра реакция от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"И ако това са направили - да спрат парите за "Хемус", те са ни направили най-голямата услуга. Ако има гражданско общество, още утре трябва да излязат и да ги бият с камъни. Без "Хемус", нищо в Севера няма да се случи", заяви Борисов.