Над 1000 служебни имейла и пароли на хора от държавното управление се разпространяват свободно в интернет.

Снимка: bTV

Проверка на bTV установи, че сред тях са данните на няколко министри, топ дипломати и финансисти.

Сред тях е и действащият вътрешен министър Валентин Радев.

В специална платформа за проверка на компрометирани акаунти в най-големите онлайн платформи може да се търси в бази данни от близо 5 млрд. виртуални самоличности. 

Някои от служебните имейлите са пробити преди 5-6 години. Това обаче не означава, че хората с тези електронни адреси са извън опасност от киберпрестъпници.

Адресите се пазят в редакцията. В bTV по никакъв начин не сме използвали данните и не сме влизали да разглеждаме съдържанието на служебната и лична поща на потърпевшите.

В списъците се натъкнахме на няколко министри от различни правителства, включително и в сектора сигурност, отбрана и външни работи.

В цели три от пробивите е пострадал и Валентин Радев в качеството му на заместник-министър на отбраната преди 6 години, когато отговаря за сделките в отбраната, проектите за модернизация и военноремонтните заводи.

Снимка: bTV

„Изненадан съм защото няма да намерят нещо което да ги впечатли и да намерят нещо пикантно. Може би нещо служебно и то явна поща – класифицирана информация – не. Аз отдавна съм в армията, такива неща няма как да сбъркам”, коментира Радев. 

След като веднъж имейлът е пробит, ако паролата не се смени дълго време или се ползва и в други виртуални акаунти, те също са под риск. В случая с личния имейл на Радев е подаден във сайта на федерацията по конен спорт.

Други служители на топ позиции в агенции и министерства са се регистрирали със служебните си имейли в сайтове за запознанства, което ги потенциална мишена за изнудване.

Снимка: bTV

„Обикновено лошите в интернет се познават и имат отделни канали, по които комуникират и споделят такава информация. Може да я сподели информацията с още 50 човека, за да я размени срещу други бази данни – вече много голям брой хора разполагат с чувствителна информация”, коментира експертът Красимир Коцев.

И докато глобалните платформи инвестират в своята защита, в държавните институции нещата стоят по друг начин.

"Ако трябва да сравня държавна институция със средностатистическа частна компания, то частните са доста добре защитени", твърди Коцев.

Експертите съветват на първо място често да сменяме паролите си и да не използваме лесно предвидими или повтарящи се комбинации.