Преди дни две жени на 40 и 43 години бяха открити от полиция и служители на социалните служби в къща в Свищов. Твърдеше се, че са психично болни и са заключени от собствената им майка. Срещу нея беше подаден сигнал, че държи жените под ключ в продължение на години. На дома беше лепнато клеймото „Къщата на ужасите“.

Пред bTV майката Пепа Цветанова заяви, че не знае кой и защо е подал сигнала, но той не отговаря на истината.

Снимка: bTV

Тя обясни, че по принцип дъщерите ѝ живеят и работят в София, но от около седмица са в Свищов, като не е вярно, че не са излизали.

По думите ѝ тя самата живее с 400 лв. пенсия и каквото изкара от градината, а жените работят и успяват да се справят сами. Тя им осигурява храна, която праща по автобусите, затова и пазарувала повече, както са забелязали съседи.

Цветанова каза и че вчера двама лекари са прегледали дъщерите ѝ и са удостоверили, че са психически здрави. „Но ще се разболеят, вече трети ден не могат да спят – постоянно телевизии, полиция, всичко...“.

Снимка: bTV

Майката добави, че нямат нужда от помощ. Призна, че преди пет години едната е посетила психиатър, защото не можела да спи, но той казал, че е „абсолютно нормална“. Към този момент жените не искат да застанат пред камера, защото изпитват неудобство.

Проверката на институциите обаче е доказала, че те са лица в риск, без да се уточнява от какво. Социалните работници отказаха участие в предаването с мотива, че все още се води разследване.

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев посочи, че са предприети мерки веднага след сигнала. Проверката на районната прокуратура и социалните служби все още тече, но вчера той е посетил дома и е разговарял с жените. Те нямат нормалните битови условия, в които трябва да живее едно семейство, отчете Генчев.

Снимка: bTV

Оттук нататък следва да помогнем на семейството, да го снабдим с най-необходимото – бойлер, да се оправи електричеството, имат нужда от дрехи, обувки, чаршафи, одеяла, каза още той.

Вижте повече във видеото:

Според д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрията в Курило, в случая става въпрос за психично болни жени, чиято майка се срамува от болестта, защото у нас „това води до заклеймяване, отлюспване, изолиране и тежка дамга“.

По думите ѝ много често родителите не приемат, че децата им имат психична болест, опитват да оправят нещата с билки и врачки, а болестта си се развива.

Снимка: bTV

Гълъбова коментира, че майката е „силно притеснена жена, която си измисля отговори, които да се харесат. Условията, в които живеят, са странни, за интелигентни, образовани хора, както тя твърди. Изглежда там има сериозни проблеми, свързани може би с психична болест и то от много време“, каза гостът.

По-важният въпрос за нея е защо съседите не са реагирали по-рано. Свищов е малък град и хората се познават, изтъкна Гълъбова.

Тя обясни, че в Закона за здравето има процедура за настаняване за задължително лечение. Процедурата може да се задейства дори против волята на пациента и семейството. На практика всеки може да подаде жалба в съответната районна прокуратура, че някой има поведение, с което може да застраши себе си или околните. Тогава съдът преценява дали този човек следва да бъде настанен за задължително лечение, каза Гълъбова.

На въпрос дали може да става въпрос за страх или срам какво ще кажат хората, защото са бедни и няма какво да носят, Гълъбова посочи, че страхът може да бъде синдром на психично заболяване.

Вижте целия разговор във видеото: