Темата за мажоритарния вот се пренесе от социалните мрежи до кулоарите на Народното събрание. Лидерът на "Има такъв народ" се обърна към ГЕРБ през профила си във „Фейсбук“, а по думите му "Има такъв народ" ще внесат промените, но в един "сигурен, спокоен и уверен парламент".

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС припомниха, че са внасяли и преди подобни законови промени и то след референдума, иницииран от Слави Трифонов. 

Преди четири години Слави Трифонов излезе на протест пред парламента с искане депутатите да се съобразят с волята на хората, изразена в референдума

„Тази система, мажоритарната, работи добре в други държави. Защо да не пробваме и да видим как би работила в България. А и това не е мое мнение, а мнението на 2,5 млн. българи. Ако това нещо се реализира, ще видим какво ще стане. Но този вариант в момента, ние не сме принудени да избираме между добро и лошо, ние избираме между лошо и по-малко лошо. Според мен по-малко лошото е да е мажоритарна системата. Но това не го мисля аз, като някакъв политик, мисля го като гражданин, попитахме всички българи и 2,5 милиона от тях казаха да “, заяви тогава Слави Трифонов.

Днес депутатът под карантина коментира във „Фейсбук“ защо засега партията му ще изчака с мажоритарните избори:

„И те изискват време, а на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот. И при един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия "Има такъв народ", а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си“.

От ГЕРБ настояват, че и сега са готови да предложат мажоритарния вот, както след референдума.

„Напомням на партията и парламентарната и група „Има такъв народ“, че заедно с ГЕРБ ние имаме 126 гласа и никакви мотиви, че те нямат мнозинство в този парламент или подкрепа не могат да бъдат разумни. С това да оттеглят предложението, на което беше построена кампанията им няколко години подред за влизане в Народното събрание“, каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ДПС запазиха мълчание по темата, а останалите партии са против мажоритарен вот.

„Радвам се и виждам, че партията на Слави Трифонов също се отнасят отговорно, въпреки че тяхната позиция е различна, те разбират, че това е плод на много сериозно усилие и  обсъждане, което в този парламент, имайки предвид конфигурацията на силите, надали може да се състои“ заяви Крум Зарков, депутат от БСП за България.

„Всяка проява на здрав разум, на осъзнаване, че има неща, които са наистина спешни и въпрос изобщо да можем да рестартираме държавата и неща, които изискват по-дълъг дебат е по-скоро въпрос на мъдрост, а не нещо, което трябва да се критикува“, каза Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България“.

Според политолога Първан Симеонов мажоритарната система е рискова, защото има опасност в политиката да попаднат местни феодали.

„Едно надиграване се получи, което засега е по-скоро в ущърб на Слави Трифонов, защото на него му се наложи да се обяснява после във „Фейсбук“, а междувременно Иво Сиромахов отбеляза иронично, че всеки е за мажоритарната система, докато не влезе в парламента“, коментира политологът Първан Симеонов.

След референдума през 2016 година, ГЕРБ внесе предложението за мажоритарни избори, но нямаше подкрепа в пленарната зала. 

От ПГ на ГЕРБ-СДС до дни ще са готови с промени в Изборния кодекс, касаещи мажоритарния вот на два тура.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!