Жителите на сливенското село Сотиря заплашват с блокиране на Подбалканския път и бойкот на плащането на сметки заради драстичен скок на цената на водата. Според тях увеличението е със 170% и е непосилно за тях.

Новата цена е в сила от 1 октомври. Увеличението наистина е 170%, цената в момента е 1,95 лв., каза кметът Димчо Георгиев. Досега жителите на селото са плащали по 0,80 лв.

Преди 3 – 4 дни в Сотиря дошли представители на водоснабдителното дружество, който отговарят за формирането на цените. „Оправдаваха се със Световната банка – тя предложила някаква методика за изчисление на цените, те трябвало да съобразят с нея... Нищо конкретно не се аргументираха – разказа един от жителите на Сотиря. – За 30 години една тръба няма поставена в това село, водопроводът е изграден на доброволни, бригадирски начала от живущите в селото, водата е гравитачна, на самотек, ВиК няма почни никакви разходи нито за ток, нито за пречиствателна станция – нищо. Няма причина да се увеличава водата. На това събрание цялото село единодушно взе решение – бойкотираме новата цена – от декември нито един жител на селото няма да плаща вода“.

Цяло лято по високите места нямаме вода и плащаме въздух, коментира друг жител на селото.

Снимка: bTV

От водоснабдителното дружество отказаха участие в предаването, но припомниха, че дори при по-ниските цени много хора в селото не са плащали сметките си. Според жителите обаче обясненията са неоснователни.

Впоследствие от ВиК – Сливен обясниха за bTV, че шоковото поскъпване било заложено в нов бизнес план, а  парите ще отидат за нова помпена станция.

Селото Сотиря е едно от най-големите в областта и в него живеят 2700 души. До увеличението домакинство в него е плащало средно по 25 – 40 лв. сметка за вода. 

Вижте още във видеото: