По повод празника на светите равноапостолни Константин и Елена сливенският митрополит Йоаникий призова миряните да не се увличат по култове и да не се включват в нестинарски сборища организирани във връзка с двамата светци в село Българи, община Царево. Това се казва в негово изявление, публикувано на сайта на митрополията.

„Скъпи в Господа братя и сестри, почитайте светиите, като им се молите чинно и смирено. Не се включвайте в нестинарски сборища, по време на които се чуват заклинателни подвиквания, а иконите на св. Константин и майка му св. Елена се тръскат и накланят надолу, защото така се преобръщат надолу не само техните ликове, но и светият Кръст, който те държат. Тези славни и царствени светии са се борили срещу езичеството със силата на Христовия Кръст, за да имаме ние истински път на спасение, а не за да се увличаме от отколешните заблуди на езическите народи – обожествяване на огъня, култ към слънцето и водата, магии, предричане и факирство“, пише митрополит Йоаникий.

„Стойте добре пред Господа, бдете върху себе си и се молете, а не се оставяйте да ви привличат с шаманското биене на нестинарския тъпан и с лукавите извивки на нестинарската гайда. Нестинарството използва нашата любов към българския фолклор, за да прикрие демоничния си характер и да ни завладее чрез ритъма и музиката“, заявява още негово високопреосвещенство.

Тази година, за разлика от миналата, когато бяха отменени заради пандемията, нестинарски игри в село Българи ще има на 3 юни, това потвърди за bTV кметът на Царево инж. Георги Лапчев.