5621 са кандидатите за депутати, които са регистрирани за изброите на 2 април. В няколко района са издигнати и независими кандидати. Гласуването ще бъде с хартиени бюлетини и машини. Преброяването и отчитането на резултатите ще бъде заснето след последните промени в Изборния кодекс.

За видеонаблюдението служебното правителство отпусна допълнителни 6,5 млн. лв., като по този начин изборите ще струват 94 млн. лева.

„Има голяма разлика между начина на подбор за кадри за компаниите и начина, по който се избират политиците. При вторите се взимат предвид убежденията, а не истинските квалификации“, посочи Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

И тъй като политиката и изборът са емоция е редно на този вот политиците да покажат, че са преживели катарзис, казват психолозите.

„Много е важно да се използва първо лице единствено число и първо лице множествено число, аз и ние. Докато използват само те се провокира агресия. Значи отсрещната страна е лоша, а аз, нас България не обича, а аз съм егати…“, добави Младен Владимиров, психолог.

По време на кампания кандидатите е добре да използват конкретни думи, а не клишета, смятат езиковедите.

„Не е нужно всичко да бъде визия. Не е нужно всичко да бъде стратегия. Не е нужно всичко да бъде ресурс, за да обезверяваме хората. Когато една дума стане част от клише, има много думи а няма съдържание. Езикът като средство за общуване трябва да ни сближава като общност, а не да разделя хората“, подчерта доц. Владислав Миланов, езиковед и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.