Проверката за полицейския чадър над Георги Семерджиев, който предизвика катастрофата на булевард "Черни връх", стига до още по-високи нива, съобщи служебният министър на вътрешните работи.

Иван Демерджиев разкри и как точно служители на МВР са покровителствали Семерджиев. Най-фрапантният пример според него е как обвиняемият за катастрофата е получавал наказателни постановления за очевидни престъпления.

„Шофиране след наркотици, без книжка което рецидивира. Има случаи, в които е допуснато да избяга, след като е бил задържан от органите на МВР“, заяви служебният вътрешен министър.

Засега проверката на МВР за полицейския чадър над Георги Семерджиев показва,  че той е бил покровителстван от около 40 полицаи. Сред тях трима на ръководни позиции. Сега обаче ще се проверяват и служители на още по-високо ниво.

“Вероятно има хора и на по-високо ниво, които не сме разкрили, но ще положим всички усилия да бъдат разкрити“, заяви Демерджиев.

Униформените са помагали на Семерджиев по различни начини.

„Има данни за местопроизшествия, които са посещавани от служители на различни районни полицейски управления. Някои, които са изпълнили дълга си, но след това други са нарушили задълженията си“, добави Демерджиев.

„След като има досъдебно производство, значи има данни в тази насока“, така отговори на въпроса дали има съмнения и някаква информация, че Семерджиев се е отплащал на полицаите и по какъв начин заместник-директорът на Националната следствена служба.

„Проверката не е констатирала конкретни облаги, но при положение, че толкова много служители са съдействали не е било безвъзмездно“, добави служебният вътрешен министър.

От прокуратурата вече са поискали материалите от проверката на МВР. Образувано е и досъдебно производство за търговия с влияние и престъпление по служба за служители от МВР, които евентуално са нарушили или не са изпълнили служебните си задължения.

Разследването за фаталната катастрофа върви към финал. Вече готовите експертизи показват, че със сигурност зад волана на мощния джип е седял Семерджиев, както и че преди да се качи в колата е използвал наркотици, а при фаталния сблъсък се е движил със 166 километра в час.

От фаталната нощ до момента са разпитани десетки униформени. Дисциплинарните производства спрямо онези, за които има съмнение, че са помагали на Семерджиев ще приключат в най-кратки срокове, увери служебният вътрешен министър