Следователите избират свой представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщава БНР. Кандидатът е един - Стефан Петров, и ако бъде избран, ще довърши мандата на починалия след боледуване от коронавирус Евгени Диков.

Процедурата е в две части. Днес Петров представи своята концепция, а следващата събота ще е прякото гласуване. Първата част беше в онлайн среда – чрез видеоконферентна връзка, а гласуването – хибридно.

"За мен е чест да ви приветствам днес. Сигурен съм, че ще проведете честен избор. Основен приоритет за мен е издигане на престижа на професията следовател. Надявам се, че със съвместни усилия, след няколко години, следствието ще изглежда по друг начин. Пожелавам ви здраве на вас и на вашите семейства и един успешен избор", каза главният прокурор Иван Гешев в началото на заседанието на ВСС.

Право на глас имат 428 следователи, като 393 от тях са заявили, че ще гласуват електронно, а останалите – с хартиена бюлетина в сградата Националната следствена служба.

От Висшия съдебен съвет уверяват, че информационната система за електронен избор гарантира сигурността на гласуването, тайната на вота, свободното волеизявление и не дава възможност да се проследи кой магистрат как е гласувал.

Ако бъде избран, Стефан Петров ще бъде член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет около година и половина.