Ниският брой на заболели от COVID-19 позволи отварянето на детските градини и ясли. Затворени обаче остават всички останали образователни структури, които работят с групи деца.

Снимка: btvnovinite.bg

Малена и Амалия от 3 месеца си играят сами. И през другата седмица обаче остават вкъщи, защото детската градина, която посещават, остава затворена. Майка им твърди, че става все по-трудно да им осигури средата, в която те да се чувстват добре.

Снимка: btvnovinite.bg

Момичетата посещават детска градина по модела на Мария Монтесори. Заведението обаче е регистрирано като образователен частен детски център.

Законът не ги задължава да се лицензират като градина, ако не провеждат предучилищно обучение и не следват програмите на министерството.

Снимка: btvnovinite.bg

Центровете са алтернатива за част от децата, които не се класират за общинска градина. На първо класиране в София те са 8 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

Заповедта на здравния министър, която разрешава дейността на детските градини, забранява груповите дейности на всички останали образователни структури.

От образователното министерство изтъкват, че тези услуги се провеждат на свободен търговски принцип.

„В никакъв случай не може да се говори за дискриминация на родителите, защото те са избрали да ползват услугите на нелицензирани от МОН заведения“, твърди МОН.

Снимка: btvnovinite.bg

От здравното ведомство уточняват, че мярката цели да запази здравето на децата. Предвижда се центровете да отворят скоро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!