Заради кризата в Перник има риск работниците на завод "Стомана" да бъдат пуснати в неплатен отпуск. От предприятието са поискали минимални количества от язовир "Студена", за да могат да възстановят работа. 

Снимка: bTV

Стоманопроизведството е спряно за редовна профилактика и трябва да се възобнови на 10 януари. Предприятието има подписани договори за износ. В завода работят 1500 души.

„Освен от кризата с водата ще отидем и към социална криза в целия град. Това са много хора, които могат да останат без работа. Много от семействата, много от хората имат кредити“, заяви Красимир Стоянов, работник в „Стомана Индъстри“.

Снимка: bTV

Предприятието е поискало 10 хиляди кубика от „Студена“ за януари и 20 за февруари.

„Ако не получим някакви минимални количества и трябва да натоварим напълно завода, ще трябва да преместим поръчки в други заводи на групата, които са извън България, за съжаление“, обясни Константин Стаменов,
управляващ представител на "Стомана Индъстри".

Снимка: bTV

Грубите сметки показват, че ако 1500 работници бъдат пуснати в неплатен отпуск, това ще засегне 4000 души - заедно със семействата им.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха за bTV, че нивото на  “Студена” не позволява да се отговори на искането на “Стомана”.

Снимка: bTV

“Не е удовлетворено искането за януари и към настоящия момент няма предпоставки, които да обосновават удовлетворяване на искането и за февруари”.

Снимка: bTV

Според кмета на града предприятието трябва да се задоволи със собствените си източници. 

“Няма как в тази кризисна ситуация в това бедствено положение да се черпи вода от язовир “Студена” за промишлени цели”, каза Станислав Владимиров, кмет на Перник.

Такава е и позицията на екоминистерството.