Откриха африканска чума по домашни свине за първи път в Бургаско. В село Зидарово започва евтаназиране на животните в 3-километровата санитарна зона. 

Първи случай на болестта бе регистриран вчера и в област Велико Търново, в село Ореш.

Положителната проба за африканска чума е отчетена при мъртво животно от домашно стопанство. По тази причин от Агенцията по безопасност на храните вече са издали заповед за умъртвяването на прасетата в района. Стопаните обещават да съдействат, тъй като са наясно с проблема.

По данни на ветеринарния лекар, в Ореш са останали 6 възрастни и 15 малки прасета. По–притиснително е, че в 10-километровата ветеринарна зона има промишлен свинекомплекс с около 30 000 животни.

Местните власти обаче уверяват, че са взети най-строгите карантинни мерки заразата да не бъде пренесена там. Във фермата, в която работят 150 души се извършва дезинфекция. На работниците е забранено да внасят храна в комплекса, ежедневно се обработва и срещу комари. Това само потвърждава съмнението на хората, че заразата се разпространява чрез насекомите.

В Ореш обаче не става дума за огнище на заболяването Африканска чума по свинете, а умъртвяването на животните е по-скоро превантивна мярка срещу заразата.