Десетки сигнали за необезопасени проводници в страната след трагичния инцидент със загиналото от токов удар 16-годишно момче. В някои общини като Враца разпоредиха и спешни проверки.

Един от най-оживените булеварди във Враца. Но и от най-рисковите. Пешеходци редом с кабели и необезопасени стълбове за тролейбусната мрежа.

„Това е голям проблем не само по електробусната мрежа, но и по градската на уличното осветление, масово обезопасителните капаци, които се демонтират и се крадат“, казва Цветан Стоичков, зам.-кмет на Община Враца.

Снимка: btvnovinite.bg

Миналата година от местния бюджет са ремонтирани 150 общински стълба. На мястото на изчезналите метални капаци поставят пластмасови, но и тях ги изтръгват.

Стърчащи кабели от стълб на уличното осветление, увити с изолирбанд, могат да бъдат видени на тротоар между училище, център за майки с деца и автобусна спирка.

Съмнителни проводници ще бъдат премахвани от стълбовете. Според Цветан Стоичков може да има и случи на нерегламентирано включване в eнергопреносната мрежа.

Комисия от общината ще проверява и как около двеста павилиона са захранени с ток.