Семейството, чийто дом беше затиснат от свлачище снощи в Смолян, ще получи общинско жилище. Бяха им осигурени продукти от първа необходимост, а от общината бяха категорични, че са създадени всички необходими условия за нормален живот. 

В съборилата се снощи  къща е имало единадесет човека. Петима  от тях са получили различни наранявания и им е оказана медицинска помощ в Смолянската болница. В момента в здравното заведение са  настанени 7-годишно дете с три счупени ребра и 50-годишна жена. 

Инцидентът става малко след полунощ. Проливните дъждове активират свлачище над дома на семейство Райчеви и то се срутва върху тях, докато спят. Девет души се оказват в капана от кал и камъни. 

Митко Райчев обясни, че едвам е извадил жена си от къщата, защото тя била затрупана с големи камъни. Кристина не помни много, но заяви, че токът е спрял по време на инцидента. 

Снимка: btvnovinite.bg

В болница са малко дете и леля му. Състоянието им е стабилно. Къщата на семейството е  законна, потвърдиха от Общината. Семейството на практика вече е без дом, затова ще ги настанят в общински жилища.

Неспиращите валежи повишиха нивата на реките Черна и Арда в област Смолян. „Нивото на р. Черна вече се повишава драстично, в района на Топливо – около 30 см. я  делят да излезе от коритото си“, обясни Адриан Петров.

Доспат и Мадан обявиха частично бедствено положение заради свлачища, наводнения и затворени пътища.