След срива в търговския регистър, Агенцията по вписванията и прилежащите към нея регистри вече са стратегически обекти, част от националната сигурност.

Агенцията по вписванията е първата държавна агенция, която попада в списъка на стратегическите обекти.

Снимка: bTV

Тя вече е със статут подобен на  АЕЦ "Козлодуй", комплекс "Марица Изток", военни заводи, язовири и висши държавни институции.

Въвеждането на специален режим за публичните регистри обаче предизвиква притеснения в "Асоциацията на европейските журналисти".

Надявам се, че агенцията няма да облече защитата на националната сигурност в оръжие срещу публичността и достъпа до информация. Трябва да се гарантира, че ще продължат да бъдат публични и прозрачни всички обществени поръчки", каза Симона Велева, юрист от "Асоциация на европейските журналисти".

Едва ли правителството би засекретило публични регистри или информация по обществени поръчки, коментира адвокат Грета Генева. Учудва се обаче защо друг много ключов регистър не попада в списъка.

"Защо тогава да не поставим и в такъв по-висок режим на сигурност и служба СГРАОН, където са данните на всеки един от нас", коментира Ганева.

От Минситерството на правосъдието уверяват, че няма да видим засекретяване на публичните регистри. Прозрачността на обществените поръчки също няма да пострада.

„И четирите регистъра, които води Агенцията по вписванията са напълно прозрачни. Достъпни са за гражданите, за бизнеса, няма да има каквато и да е промяна. Единствената промяна, която предвиждаме е по-голяма сигурност по отношение на кибератаките”, заяви зам.-министърът по правосъдието Десислава Ахладова.

През август миналата година, търговският регистър блокира за седмици и постави на риск бизнеса. За същото тримесечие, в което целият търговски оборот се оказа заплашен, служителите в агенцията получиха бонуси.